In de zon met de juiste bescherming

Zonnen is gezond! Het is belangrijk om de huid regelmatig aan de zon bloot te stellen. Iedereen zou 15 tot 30 minuten per dag in de zon moeten zijn, voor een goede aanmaak van Vitamine D; belangrijk voor een gezond immuunsysteem. Echter ga niet als de zon op zijn hoogst staat, tussen 11:00 - 15:00u.

Als je langer dan 30 min in de zon zal verblijven, is het natuurlijk belangrijk om je lichaam goed te beschermen. Of je nu een lichte, getinte of donkere huid hebt. Zonlicht bestaat namelijk uit UV stralen. Wanneer deze stralen op de huid komen, maakt de huid pigment aan. Pigment is de bruine kleur die de huid ook weer beschermd tegen zonnestralen. Door de stralen van de huid, wordt de huid ook wat dikker. En een dikkere huid zorgt ook weer voor zonbescherming.

Hoe komt het dat mijn huid verbrand in de zon?

Wanneer je in een korte tijd veel UV-stralen op je huid krijgt, bestaat de kans dat je huid verbrand. De huid verbrand sneller als:

  • Je een lichtere huid hebt
  • De zonkracht hoog is (tussen 11:00-15:00 uur)
  • Je huid dun is door medicijnen of huidbehandelingen (chemische peelings, microneedleing etc)

Wat zijn de nadelen van veel UV-stralen op de huid?

Wanneer je veel in de zon zit of vaak onder de zonnebank gaat, kan dit de huid beschadigen. Deze schade kan leiden tot:

  • Snelle veroudering van de huid; de huid wordt dikker en stugger. Er ontstaan rimpels, een gele verkleuring en rode en/of  bruine vlekken
  • Ruwe plekjes op de huid, die kunnen leiden tot huidkanker.

Wat kan ik doen om mijn huid te beschermen?

Er zijn verschillende manieren om je huid te beschermen tegen UV-stralen. Zo kun je:

  • De huid laten wennen aan de zon, begin met 20 minuten voor de 1e paar dagen wanneer de zon begint te schijnen.
  • Blijf uit de zon wanneer deze op krachtigste is; tussen 11:00 en 15:00 liever niet in de volle zon. Let op: ook in de schaduw en wanneer het bewolkt is kan de huid verbranden.
  • Water, sneeuw en zand weerkaatsen de stralen. Hierdoor verbrandt jouw huid sneller.
  • Door dunne kleding met een lange mouw of een hoed met een rand te dragen, bescherm je de huid.
  • Smeer je in met een goede zonnebrand creme. Een half uur voordat je de zon in gaat en daarna elke 2 uur wanneer je in de zon verblijft. Ook als je de zon niet ziet, is deze er wel en zijn er dus UV-stralen. Smeer je dus elke keer dat je naar buiten gaat, in met een goede zonnebrand.
  • Gebruik de SPF die bij jouw huidtype past.

Minerale filters, chemische filters en synthetische filters

Effectieve stoffen die op je huid blijven liggen, zijn de minerale filters, die meestal zinkoxide en/of titaniumdioxide bevatten. Minerale filters, gebaseerd op zinkoxide, blijken de veiligere en effectievere zonnefilters tegen zowel UVA- als UVB- licht.

Daarnaast zijn er de zogenaamde chemische filters die vaak bestaan uit octisalate, oxybenzone, avobenzone, homosalate, octinoxate en octocrylene. De chemische filters die je huid moeten beschermen tegen de zon bevatten toxische stoffen die je lichaam langzaam vergiftigen. Andere chemicaliën zoals retinylpalmitaat (ook wel aangeduid als verrijkt met Vitamine A) verhogen je risico op huidkanker. Tumoren en laesies worden onder invloed van de vorm van Vitamine A sneller ontwikkeld bij blootstelling aan zonlicht.

Een derde en iets minder bekend filter is het synthetische filter. Dit is een organisch filter. Hiervan is weinig nodig voor een hoge bescherming. De chemische naam hiervoor is: Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine of Bemotrizinol.

Bijna alle zonnebrandcrèmes bevatten chemicaliën die je hormonen ernstig verstoren.

Ja, dat lees je goed. Ook ik ben me rot geschrokken van wat ik heb geleerd uit diverse onderzoeken die ik de afgelopen weken heb gelezen.

Voor de minder geduldigen onder ons volgen hier meteen de ingrediënten die je niet in je zonnebrandcrème wil. Laat je niet misleiden door mooie verkoopverhaaltjes als ‘op basis van biologische kokosolie’ of ‘bevat natuurlijke ingrediënten’, of ‘bevat geen nanodeeltjes’. Ook niet in de zogenaamd gezonde winkels en gezondheidswebsites.

Bepaalde termen, zoals ‘bevat natuurlijke ingrediënten’, wekken de suggestie dat het gehele product ‘dus’ natuurlijk is. Dit is echter zelden het geval.

Loop in een grote boog om de volgende ingrediënten heen:

  • oxybenzone
  • avobenzone
  • octisalate
  • ethylhexyl salicylate
  • octocrylene
  • homosalate (ook bekend onder de namen Homomenthyl salicylate, HMS, HS; 3,3,5-trimethyl-cyclohexyl-salicylate)
  • octinoxate

Ongeduldige, ga nu maar snel je vertrouwde zonnebrandcrème controleren en nieuwe kopen.

Actieve ingrediënten in zonnebrand: de filters

Het aantal ingrediënten in een zonnebrandcrème is zelden op 1 hand te tellen. Het actieve ingrediënt in zonnebrand is een filter. Er zijn twee soorten zonnefilters:

  1. Chemisch filter
  2. Mineralen filter
  3. Synthetisch filter

1. Chemisch filter
Bijna alle zonnebrandcrèmes bevatten chemische filters. Vaak worden hiervoor meerdere chemische ingrediënten gecombineerd in 1 product: oxybenzone, avobenzone, octisalate, octocrylene, homosalate en octinoxate. Deze kunnen je hormonen verstoren of huidirritaties veroorzaken.

2. Mineralen filter
Slechts een handvol (min of meer bekende) zonnebrandcrèmes bevat een natuurlijk mineralen filter. In dit geval worden de ingrediënten zinkoxide en/of titanium dioxide gebruikt. Een enkel natuurlijk merk gebruikt een combinatie van deze ingrediënten. De zinkoxide en/of titanium dioxide kunnen in de vorm van nano-deeltjes in de zonnebrand voorkomen. Nanodeeltjes kunnen de huid binnendringen. De vorm en de grootte van de deeltjes is sterk van invloed op de zonbescherming. Hoe kleiner de deeltjes, hoe beter de UVB-bescherming, maar hoe slechter de UVA-bescherming.

3. Synthetisch filter
Een organisch, in olie oplosbaar zonnefilter. Absorbeert zowel UV-A- als UV-B-stralen bij golflengten van 280 tot 400 nm, met piekbeschermingen bij ongeveer 310 en 345 nm. Er zijn slechts kleine concentraties nodig om een hoge Sun Protection Factor (SPF) en UV-A Protection Factor (UVAPF) te bereiken. Dit synthetische filter wordt niet significant door de huid opgenomen, leidt nauwelijks tot huidirritatie en lijkt geen hormonale effecten te hebben. Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine of Bemotrizinol is de naam zoals je het op de verpakking kunt vinden.

Andere toevoegingen in zonnebrand om op te letten

Vitamine A – Retinylpalmitaat
Vitamine A klinkt best lekker in je zonnebrand, toch? Niets is minder waar. Uit diverse onderzoeken blijkt dat er meer huidtumoren en huidletsel ontstaan bij dieren die zijn behandeld met retinylpalmitaat en die vervolgens zijn blootgesteld aan de zon.

Als deze vorm van vitamine A in contact komt met UV-licht, dan ontstaan er vrije radicalen die genetische veranderingen teweegbrengen, die het risico op kanker verhogen. Dagelijks gebruik van retinylpalmitaat door zwangere vrouwen is ook giftig voor de ontwikkeling van de baby. Het wordt geassocieerd met zwelling van de hersenen, ontwikkelingsstoornissen, cellulaire veranderingen en orgaan-toxiciteit.

Parabenen
Parabenen zitten in veel producten voor lichaamsverzorging en dus ook in zonnebrandproducten. Parabenen worden vaak gebruikt als conserveermiddel. Er zijn zo’n 18 verschillende soorten maar je kunt ze gemakkelijk herkennen op de ingrediëntenlijst, omdat zij altijd het woord parabenen (paraben) in hun naam hebben staan.

Parabenen zijn gevaarlijke hormoonverstoorders. Ze worden geassocieerd met onvruchtbaarheid, abnormale ontwikkeling van de testes, overgewicht, astma, allergieën, goedaardige tumoren van de uterus of het spijsverteringskanaal en borstkanker (Environmental Medicine ).

Kokosolie is géén zonnebrand

Pas op voor informatie van de alternatieve gezondheidsites die kokosolie promoten als een veilig alternatief voor zonnebrandcrème. Dit soort sites blijven vertellen dat kokosolie ervoor zorgt dat je een gezond kleurtje krijgt van de zon en bovendien voldoende vitamine D, zonder het risico van verbranden. Maar dit is niet waar. Kokosolie voorziet in geen enkele SPF (sun protection factor). Dus: jezelf insmeren met kokosolie alvorens de zon in te gaan beschermt je geen spat beter dan geen enkele zonnebescherming gebruiken.

Zonnebescherming van binnenuit: astaxanthine

Hoera! Er is een zonnebescherming van binnenuit, genaamd astaxanthine. Astaxanthine is een extreem krachtig antioxidant gebaseerd op algen. Het staat bekend om het stimuleren van de natuurlijke weerstand van de huid tegen zonnebrand. Sommige zonnefilters proberen voorzichtig het gebruik van astaxanthine als ingrediënt om je huid te beschermen tegen schade.

Wat is Astaxanthine? Astaxanthine is een carotenoïde. Er zijn twee groepen:

  • carotenen, die bestaan uit koolstof en waterstof;
  • xantofylen, die zuurstof bevatten.

Carotenoïden zijn bijvoorbeeld alfacaroteen, bètacaroteen, lycopeen en astaxanthine. De meeste carotenoïden zijn krachtige antioxidanten.

Astaxanthine komt van algen uit de zee en is veel sterker dan vitamine E. Astaxanthine is eigenlijk een natuurlijke beschermende stof die door de algen zelf wordt aangemaakt om zich te beschermen tegen de schadelijke invloeden van onder andere UV-stralen. Ontzettend bijzonder dat dit goedje dus ook zo goed voor ons werkt! Het is zelfs een supersupplement tegen veroudering, maar helaas, dat was niet het thema van deze blog.

Welke natuurlijke zonnebrand bevelen we aan?

Zelf gebruik ik zowel voor mijzelf als mijn kids Omuci SPF30 en SPF50. Deze heeft een synthetisch filter, dus is niet slecht voor je hormonen en is zelfs geschikt voor de meest gevoelige huid, behalve de vette huid (omdat dit filter in olie oplosbaar is). Daarnaast slik ik zelf ook Astamax 6 mg astaxanthine om ook mijn huid van binnenuit te beschermen.

Tagged on: