mindful_ochtend_rituelen

 

 

Ochtend routines, mindful je dag beginnen.

 

Wanneer je jezelf als lid van de gestresste menigte beschouwt, is het tijd om je ochtenden te heroverwegen.

 

Een van de beste stress-managementtechnieken die ik heb ontdekt in zowel mijn persoonlijke leven als mijn coaching praktijk, is het veranderen van wat je doet ‘s morgens, voordat je dag echt begint. Je zult merken dat hoe je begint je dag een grote rol speelt in hoe de rest van de dag zich zal ontvouwen.

 

Zo is de snooze-knop bijvoorbeeld jouw ergste vijand. Deze zorgt ervoor dat je in een manische ‘rush’ terechtkomt, om jezelf klaar te maken voor de dag. En omdat je niet te laat wilt zijn, sla je het ontbijt over, loop je de deur uit en kom je hongerig, humeurig en compleet oververhit aan op je bestemming. Dan hoef ik niet te zeggen dat de dag vanaf daar verder bergafwaarts gaat.

 

Echt, zo de dag starten is de slechtste manier ooit. Ik weet dit, omdat ik het zelf ook jaren zo heb gedaan. Het is een vermoeiende en stressvolle manier van leven.

 

Je verdient meer dan dit. Je verdient ochtenden die je een rustige gemoedstoestand geven en je fysiek het uithoudingsvermogen om je door je ingewikkelde dagen te leiden, het liefst met een gevoel van sereniteit en rust.

Het is mogelijk om een ​​complete kick-ass-dag te hebben door een ochtendroutine in te stellen die je in de vroege uren fris en fruitig houdt en je de controle geeft over de rest van de dag. Het is even wennen, maar geloof me, het is absoluut de moeite waard.

 

Hieronder vind je 7 eenvoudige manieren om jouw ochtend te beginnen voor een stressvrije, geslaagde dag:

 

  1. Stel jouw alarm 30 minuten eerder in dan de gebruikelijke tijd.

Word wakker met meditatieve muziek of een ander zacht geluid (het is een groot verschil ten opzichte van het gekrijs van een alarm). Denk er maar even over na: een brandalarmklokgeluid is een veel stressvollere manier om de dag te beginnen dan golven van de oceaan.

Kies je geluid verstandig: met dit extra half uur kun je de nieuwe dag gemakkelijker maken.

 

  1. Negeer je apparaten.

E-mails, sms’jes, Twitter, Facebook, Instagram en Pinterest zullen er nog steeds zijn nadat je tijd hebt gehad om echt bij jezelf te zijn. Social media  kan wachten.

 

  1. Noem vijf dingen hardop waarvan je dankbaar bent.

Dit kunnen dingen zijn die de vorige dag zijn gebeurd of meer algemene delen van je leven. Het punt is dat een houding van dankbaarheid automatisch de manier verandert waarop je alles ziet, voelt en doet gedurende de dag.

 

  1. Mediteer en/of bid.

Ga nu uit bed, doe woedoe en maak je lichaam wakker met wat lichte rek- en strekoefeningen door een gebed te starten en denk hierbij aan diepe ademhaling voor, tijdens en na het gebed.

Leren hoe te mediteren is een van de beste investeringen die je in jezelf kunt doen; de voordelen zijn verbluffend, inclusief een gevoel van innerlijke rust, een beter concentratievermogen, een groter vermogen tot creativiteit en een algeheel gevoel van welzijn.

 

  1. Geniet van een glas warm water met vers citroensap.

Dit brouwsel levert niet alleen hydratatie en een gezonde dosis vitamine C, maar het helpt ook de spijsvertering en, omdat het vol pectine zit, helpt het hongergevoel op afstand te houden.

 

  1. Schrijf een dagelijkse intentie voor jezelf op.

Schrijf bijvoorbeeld op dat je de intentie hebt om een gezonde verandering door te voeren, of het nu gaat om een ​​groene smoothie drinken of salade eten, een lange wandeling maken of minder koffie drinken. Houd jezelf verantwoordelijk om vast te houden aan die ene gezonde gewoonte voor die dag.

Als je het liever niet wilt schrijven, kan je ervoor kiezen om jouw intentie hardop te zeggen terwijl je jezelf recht in de spiegel aankijkt.

 

  1. Bereid je in de avond alvast voor op de volgende.

Selecteer ‘s avonds je outfit en schoenen voor de volgende dag en leg ze klaar op een plek waar je ze snel kunt aantrekken. Leg een citroen op het aanrecht, klaar om te snijden. Maak je lunch en gezonde snacks klaar, zoals worteltjes, stukjes paprika of appelschijfjes, zodat je ze meteen kunt pakken en meenemen.

 

Het leven is kostbaar. Ons lichaam is onze tempel. Zorg ervoor dat je de best mogelijke dag hebt door je lichaam en geest het respect te geven dat ze ‘s ochtends verdienen.