Acne door mijn mondkapje?

Het gaat binnenkort waarschijnlijk bij ons ook zo zijn; mondkapjes op wanneer je naar buiten gaat. Niemand had gedacht dat we in een pandemie terecht zouden komen, laat staan dat haar huid daaronder toch zou lijden. Je werkt waarschijnlijk gewoon thuis, draagt minder make-up, probeert je huid goed te verzorgen en je neemt meer rust. Dus, hoe kan het dan dat je huid er niet stralend uitziet? Hoe kan het dat je van die lelijke ontstekingen en pukkels krijgt, rond je kin, op je kaaklijn, lippen en onderzijde van je wangen?

Er zijn natuurlijk verschillende redenen voor; misschien eet je toch niet zo gezond, slaap je later en werk je veel meer dan je normaal zou doen. En, je draagt nu al een tijdje wellicht een masker wanneer je de deur uitgaat, bijvoorbeeld in het OV waar het al verplicht is en in bepaalde winkels waar het een dringend advies is. Het is belangrijk dat je je aan de regels houdt en dus in het OV en misschien komende dagen ook wanneer je ‘gewoon’ over straat gaat je gezicht bedekt, echter dat houdt wel in dat deze ontstekingen gaan blijven. Want deze worden namelijk veroorzaakt door je gezichtsmasker. Maar, je kunt er zeker wat aan doen om het terug te dringen en wellicht zelf te voorkomen!

Hoe komen die ontstekingen en pukkels dan op je gezicht?

Het is een samenspel van verschillende zaken. Allereerst in de situatie waarin we ons bevinden is ons stress niveau behoorlijk gestegen. Door stress komt het hormoon cortisol vrij, die er onder andere voor zorgt dat je andere hormonen in je lijf helemaal in de war raken en ook een onrustige huid veroorzaken. Daarbij kan stress ook grote schade aanrichten aan je darmflora, waarbij de balans tussen de goede en slechte bacteriën weg is. Dit kan zich uiten op je huid (lichaam en gezicht) in de vorm van acne.

Het maakt eigenlijk niet uit welke soort masker je draagt, je huid zal zeker geïrriteerd raken ook al zul je dat niet direct merken. Het lijdt tot verstopte poriën, waarbij talg en bacteriën floreren op en in je huid. Zie je ineens kleine pukkeltjes met witte kopjes? Dat is dan zeker huidirritatie die kan leiden tot acne. (Wanneer je grote, harde puisten hebt en diep onder de huid zitten, dan is het waarschijnlijk eerder de hormonale acne)

Mascne of masker acne?

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit hoe je het noemt, punt is: we willen ervan af! En wel nu! Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het te behandelen en om het te voorkomen. Om de bacteriën de baas te zijn, wil je je gezicht elke keer als je je masker afdoet lekker wassen, bijvoorbeeld met een zachte face wash als de Éminence Stone Crop Gel Wash. Deze is superzacht en wast alle onzuiverheden van de huid om het tegelijk te verzorgen.
Verder is het belangrijk om een stoffen mondkapje te dragen. In de wegwerpmaskers zit namelijk vaak latex dat de huid afsluit en daarmee extra ontstekingen veroorzaakt. Was je stoffen mondkapje elke keer nadat je het hebt gedragen op ten minste 60 graden, het liefst in een wasmiddel dat kleur- en geurvrij is en niet tegelijk met je normale wasgoed.
Wel lijkt het zo dat een stoffen mondkapje meer vocht uit de huid zou trekken. Dus dat willen we voorkomen door een fysieke barrière  tussen de huid en het mondkapje aan te brengen. Niet in de vorm van make-up, dat de huid vaak nog meer afsluit, maar in de vorm van een verzorgende huidolie; deze houdt het vocht in de huid en zorgt voor een laagje tussen je huid en het mondkapje. De Éminence Facial Recovery Oil  kun je gebruiken wanneer je al last hebt van ontstekingen. De mix van kruiden en verzorgende oliën in deze hydraterende olie verzachten de huid en helpt deze zich van binnenuit te herstellen. Heb je meer last van een droge huid onder je mondkapje, gebruik dan Éminence Rosehip & Lemongrass Repair Balm om de droge huid te voeden en te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Roodheid wordt vermindert en het geeft verlichting bij jeuk.

De reden dat de bacteriën zo fijn op je huid kunnen floreren is omdat de huid vaak door onder andere stress etc uit balans is. Het is dus zaak dat je je huid weer in balans krijgt én dat er een gezonde barrière gecreëerd wordt tussen je huid en je masker. Goede verzorging van de huid wanneer je thuis bent is dus essentieel. Geen agressieve producten, maar zachte en natuurlijke producten die de huid verzorgen en voeden. En wellicht een extra treatment en of masker om afvalstoffen sneller af te voeren.

Reiniging:

Blijf de huid in de ochtend en avond goed reinigen, met een milde reiniger voor een gevoelige huid, zoals de Éminence Calm Skin Chamomile Cleanser of wanneer je meer de acne wilt aanpakken Éminence Probiotic Cleanser waar de probiotca (goede bacteriën) al inzitten om je huidbarrière te versterken.

Toning:

Zoals de reiniging de huid schoonmaakt, zo maakt de toner de huid gereed voor het opnemen van de volgende stappen in de huidverzorging. Ze zijn een stelletje dat nooit gescheiden kan worden. De toner brengt de pH van de huid weer op niveau waardoor de verzorging echt de huid in trekt en niet op de huid blijft liggen. Een heerlijke toner voor een gestreste huid is de Éminence Soothing Chamomile Tonique. Hij zegt het al, hij verzacht en kalmeert de huid en brengt de huid weer in balans.

Hydratatie:

Ochtend en avond je huid goed blijven hydrateren is essentieel. Nu je huid klaar is om de verzorging op te nemen, kies dan het product dat het beste bij je past. Heb je last van ontstekingen, neem dan de Éminence Clear Skin Probiotic Moisturiser waarbij komkommer en probiotica verkoelen, verzachten en hydrateren. Teatree helpt nieuwe ontstekingen voorkomen.

Treatments:

Wist je dat warmte in je huid, goed is tegen ontstekingen? Wanneer je jouw doorbloeding stimuleert, worden afvalstoffen afgevoerd, er worden nieuwe huidcellen aangemaakt en je huid wordt steviger en elastischer. Dus een treatment met een klein beetje ‘spice’ is dan écht een aanrader. Thuis kun je deze bijvoorbeeld doen met de Éminence Eight Greens Phyto Masque. Niet schrikken: dit masker wordt echt warm! Je gezicht wordt roze/rood. Door de mix aan fyto-oestrogenen (plantaardige stof die de werking van oestrogeen nabootst) en antioxidanten helpt deze treatment puistjes te voorkomen. Neem dit masker in de avond, voor het slapengaan en dan 1-2x per week. Verzorg de huid erna met een crème masker, zoals de Éminence Lotus Detoxifying Overnight Treatment. Deze leaf-on treatment vult het tekort aan vocht aan, voed en zorgt dat stressoren niet door de huid heen breken.

Salonbehandelingen

In de salon worden de ‘hot’ treatments nog iets pittiger ingezet, met een nog mooier resultaat, zeker als je thuis al gewend bent aan deze treatments gaat een salonbehandeling het effect nog versterkt. Dus het is in deze tijd zeker de moeite waard om een reeks behandelingen te boeken. Hierbij krijgt jouw huid nét dat beetje extra liefde dat het in deze stressvolle periode nodig heeft.

Contact

Wil je na het lezen eigenlijk alles wel voor jouw huid doen? En weet je niet wat je moet kiezen? Dan is het wellicht handig om contact met me op te nemen. We kunnen een gratis huidanalyse doen via video bellen, of als je dat prettiger vindt kunnen we deze ook ‘live’ doen in de salon. Voel je vrij om een mail te sturen (info@experienceyourwellness.nl), te appen of te bellen (0637373670). Reageer ik niet direct? Dan ben ik waarschijnlijk bezig met het verbeteren van iemands huid. Laat een bericht achter en ik neem contact met jou op!

Tagged on: