Wat veel mensen niet weten is dat een goede huidverzorging begint met een reiniging. Het is belangrijk dat de reiniger die je gebruikt, past bij je huidtype én bij je huidwens. Een huidwens is datgene wat je voor je huid wilt, bijvoorbeeld geen acne, minder lijntjes of minder pigmentvlekken of gewoon een gezonde huid. De eerste stap in je huidverzorging die je daarbij gaat helpen is dus: de reiniger.
Cleanser en jouw huidtype
Wat je eerst vaststelt wanneer je een nieuwe cleanser gaat gebruiken, is je huidtype. Hoe weet je nu wat voor een huidtype je hebt? Er zijn een paar verschillende soorten huidtypen: normaal, droog, vet, vochtarme en gecombineerd.
Eerst even een korte uitleg: Is vochtarm dan niet hetzelfde als een droge huid? Nee. Een droge huid is een tekort aan vet/talg. Een vochtarme huid heb je wanneer je huid minder dan 10% vocht bevat, dus een vocht tekort heeft.
Er zijn een aantal overeenkomsten tussen een vochtarme en een vetarme (droge) huid. En er zijn een paar verschillen. Hieronder zet ik ze even op een rijtje.
Overeenkomsten
– Schilfers
– Jeuk of gevoelige huid
– De huid voelt strak gespannen
– De huid kan er dof uitzien.
Kenmerken van een droge huid
– Genetisch bepaald
– Een droge huid heeft een tekort aan talg/vet
– Een droge huid voelt overal droog aan. Je kunt last hebben van een brood gezicht, een droge hoofdhuid, een droge neus. Maar daarnaast ook last hebben van droge armen of benen.
– Een droge hid is gevoeliger voor voortijdige huidveroudering.
– Een droge huid heeft constant voeding nodig.
– Een droge huid heeft behoefte aan zeer olierijke producten voor gezicht en lichaam.
Kenmerken van een vochtarme huid
– Is een huidconditie en kan bij iedereen voorkomen.
– Komt door een vocht tekort, daarom is dagelijks 2 liter water te drinken geadviseerd.
– Een droge huid kan vet en droog tegelijk aanvoelen.
– Een droge huid komt en gaat. Dit is afhankelijk van verschillende externe factoren, zoals bijvoorbeeld weer, auto, verwarming, roken, alcohol en voeding.
– Heeft behoefte aan de beste moisturisers en hydraterende producten, zoals serums. Heb je een extreem vochtarme huid? ga dan voor de intense hydratatie van een leave-on masker.
Welk huidtype heb ik dan?
Met bovenstaand in je achterhoofd, kun je nu gaan vaststellen welk huidtype jij hebt.
Neem je huidige reiniger en maak je huid hiermee 2x schoon. Nu kan je jouw huid heel goed bekijken en bevoelen. Heeft de huid fijne lijntjes, bv rondom de ogen of naast de neus? Heb je rode en/of droge vlekjes in je gezicht? Dan is de kans groot dat je een vochtarme huid hebt. Je huid is dan vaak ook uit balans* (vandaar de rode vlekjes).
Wanneer je met de achterzijde van de vingers over je huid streelt, voelt je huid dan aan als een glad vel papier? Of rekt de huid mee en is deze elastisch? Voelt het als een glad vel papier, dan mist er olie en heb je (ook) een vetarme huid (is een droge huid). Rekt de huid mee als je met je vinders over de huid gaat, dan heb je geen vetarme huid en maakt de huid zelf voldoende talg aan. Je hebt dan vaak ook minder last van droogte lijntjes of roodheid in de huid.
*Rode vlekjes in de huid na het reinigen is een indicatie dat je huid uit balans is. De huid voelt dan ook vaak trekkerig aan. Jouw huid bestaat uit verschillende lagen, waarvan de bovenste laag er één is die voornamelijk uit dode huidcellen bestaat. Op jouw huid leven microscopische organismen, die ervoor zorgen dat jouw huid in balans is. Zij beschermen jouw huid en ruimen ongewenste organismen op, beschermen het tegen schadeljke invloeden van buitenaf. Wanneer je huid uit balans is, zijn de goede organismen op jouw huid in de minderheid. De ‘slechte’ organismen nemen de overhand en er ontstaat irritatie op je huid, wellicht kleine ontstekingen en rode vlekjes of bultjes. Veelal ontstaat dit doordat je huidverzorging te agressief is.
Belang van een cleanser
Maar waarom is het belangrijk dat je een reiniger hebt die bij jouw huidtype en huidwens past? Voor het gemak, ga ik ervan uit dat je jouw huid altijd optimaal wilt verzorgen. Het is het grootste orgaan dat je hebt en je moet er je hele leven mee doen. Beter goed voor zorgen dus! Naast voldoende waterdrinken, gezond eten, supplementen slikken en minimale stress is een goede huidverzorging essentieel. En de cleanser kan bij verkeerd gebruik de rest van je huidverzorging niet juist voor je laten werken.
Welke cleansers zijn er?
Er zijn diverse soorten cleansers. Er zijn romige cleansers, miscellair water, face washes, foam cleansers, oil cleansers, cleansers met een scrubkorrel of een zuur om de huid te exfolieren.
Een cleanser heeft als doel jouw gezicht te reinigen. Een cleanser bevat stoffen die vuildeeltjes aantrekt en vasthoudt. Gebruik een cleanser daarom altijd in combinatie met water (en niet op een wattenschijfje) zodat alles meteen van je gezicht afspoelt en er geen vuil op achterblijft.
Een romige cleanser of oil cleanser bevat meer vetminnende deeltjes en laten daarmee ook een beschermende en hydraterende laag op je gezicht achter na reiniging. Ideaal als je een vochtarme of droge huid hebt. Miscellair water bevat micellen: kleine moleculen die vuil en olie aantrekken en omsluiten, waardoor ze gemakkelijk zonder water van je huid verwijderd kunnen worden. Face wash of foaming cleansers zijn vaak meer gericht op het verwijderen van overtollig vet en talg op de huid. En in sommige gevallen is er aan de cleanser bijvoorbeeld een korrel of een zuur toegevoegd, zodat deze en reinigt en exfoliëert (verwijderen van dode huidcellen). Deze reinigers zijn veelal geschikt voor de wat stevigere huid.
Hulp bij jouw huidtype
Vind je het nou lastig om zelf te bepalen welk huidtype je hebt, en zou je hier wel hulp bij willen? Boek een Intake en Huidanalyse in.
Binnen ons team hebben we alleen professionele Specialistes die heel goed jouw huidtype kunnen bepalen. Binnen een half uur weet je exact de soort huid die je hebt en hoe je die het beste zelf kunt verzorgen. Een Intake kost €36,- en boek je hier!
Je kunt er uiteraard ook aansluitend een behandeling bijboeken. Jouw specialiste geeft dan niet alleen het beste huidadvies, ze maakt ook een passende behandeling bij jou, waarbij je aan het eindvan de behandeling met de juiste verzorging naar huis gaat, om het beste resultaat zelf te kunnen onderhouden! En wanneer je aansluitend een behandeling boekt, is de Intake en Huidanalyse helemaal gratis! Boek jouw afspraak hier.