Soms, soms komt alles tegelijk. En meestal zijn dat niet zulke leuke dingen. Ten minste, dat herinner ik me van vroeger. Iemand werd ziek waardoor een heel belangrijke afspraak werd afgezegd, je kreeg een vlieg in je oog tijdens ‘t fietsen, de bami bakte aan en tot overmaat van ramp plaste de poes in de plantenbak om vervolgens de aarde netjes over de rand heen de graven op het tapijt.
En dan, dan kon je lekker zwelgen in dat gevoel dat de hele wereld tegen je was. Lekker klagen en vervolgens weer iets ontdekken wat niet goed ging. En je had vrienden, die hetzelfde als jij voelde, dat het allemaal lastig en moeilijk was. Heerlijk gevoel! Wie kent ‘t niet?En als er dan iets goeds op je pad komt, wat dan? Dat voelt onwennig, dat voelt wiebelig. Dan denk je: dat kan vast niet, er gaat vast straks iets mis. Dat moet haast wel… Maar, er gaat niets mis. Je vrienden zeggen ‘t ook, daar zit vast een addertje onder ‘t gras, niet intrappen hoor!
Maar nee, er komt zelfs iets goeds overheen. En nog iets leuks, en vervolgens overkomt je iets nog fijner.. Oh….!!! Wat is dit???? Hoe kan dit?? Je gevoel is helmaal in de war. Want je kunt niet klagen over de goede dingen die je overkomen. Je klaag-vrienden begrijp je niet meer. Je kunt niet zwelgen en met anderen zeuren dat alles zo slecht gaat en zo ‘bonden’ met elkaar. Je staat ineens alleen, met alle leuke dingen om je heen. Wetend dat sommige leuke dingen ook gewenst worden door andere mensen, die dat heel goed kunnen gebruiken of zouden willen meemaken. En dan? Dan voel je je schuldig. Dat jou ineens zoveel leuke dingen overkomen. Hoe kan dat? Waarom? Heb ik dit wel verdiend??

Veel tekortgedachte gaan door je hoofd, omdat je dit niet bent gewend.
Weet dan dit: stel, in één van die momenten dat het lastig was, dat je dacht: dit wil ik niet meer. En je wilt het ook niet meer, écht niet. Dit is niet voor mij. Dan heb je een deurtje geopend. Al is het maar op een kiertje, er komt licht naar binnen. Eerst een streepje, en omdat je van nature nieuwsgierig bent, ga je kijken of dat kiertje niet een kier kan worden, of misschien kan dat deurtje wel een grotere deur worden, een garagedeur ofzo.. En misschien kan die wel helemaal open.. Dat zou toch wat zijn!!! Als je zelf die deur helemaal open kon doen!